Tarvitaanko Joensuuhun konserttitaloa?
Musiikkitaloa on haaveiltu Joensuuhun jo vuosien ajan. Yhtenä syynä on se, että isoille produktioille soveltuvaa tilaa ei Joensuusta löydy. Paikallisestikin tehdään oopperaa ja muita taiteenlajeja, jotka kaipaisivat soveliaampaa näyttämötilaa. Isot konserttikiertueet ja kongressit eivät paikkaansa Joensuusta löydä. Nyt on kaavoitettu tila pienelle konserttisalille Carelicumin kainaloon. Mutta saadaanko sinne tehtyä sellainen musiikkitalo, joka oikeasti toimii?
Nykyisin konserttisalina toimiva Carelia-sali on alun perin suunniteltu luentosaliksi. Monessa konsertissa siellä on tullut oltua, ja aika monessa konsertissa olen itsekin ollut siellä laulamassa. Akustiikkaa osaan vertailla vain laulajana. Jos ajattelen laulamista esimerkiksi Joensuun, Rantakylän ja Noljakan kirkoissa tai nykyisessä konservatorion salissa, niin niissä ääni kaikuu pehmeästi ja laulu kuulostaa kauniilta. Seinät ikään kuin tukevat laulamista. Carelia-salissa ääni katoaa. Kun sävel on lähtenyt laulajasta, se häipyy jonnekin. Sävyjä ja voimakkuutta on hankala kuulla ja hallita.
Carelia-salin näyttämö tuntuu yhdestä esiintyjästä valtavalta. Mutta kun näyttämöllä on kaupunginorkesteri, solistit ja kuoro, kovin suuria lavasteita ei lavalle enää mahdukaan. Tila sanelee ehdot, mitä näyttämöllä voi tehdä. Oopperassa kuoron pitää olla pieni juurikin tilan takia.
Musiikin tekijät eivä suinkaan ole koko aikaa näyttämöllä vaan odottavat vuoroaan postikortin kokoisessa lämpiössä. Oopperoiden aikana orkesteri on anteliaasti antanut tilojaan kuorolaisten käyttöön yläkerrasta. Alakerrassa lavalle menoa silti odotellaan taas kerran - ahtaissa tiloissa. Tätä kirjoitellessa mieleen nousee muistikuvia pienten kuorolaisten ja myöskin intoa puhkuvien pikkuruisten balleriinojen hyssyttelyä hiljaiseksi samaisessa lämpiössä silloin, kun omat lapset olivat pieniä.
Isommissa produktioissa tarvitaan myös tiloja maskeeraukseen ja hiusten laittoon. Pukuhuoneita toki löytyy pukemista varten, mutta maskeeraus ja kampaus tarvitsevat asialliset tilat jo ihan hiustuotteiden käyttämisenkin takia. Eikä suihkukoppi välttämättä ole paras paikka solistienkaan äänenaukaisuun.
Oopperoita Joensuussa on esitetty muutaman vuoden välein. Isoja kuoroteoksia sen sijaan esitetään Joensuussa vuosittain. Nyt ne on esitetty pääasiassa Joensuun kirkossa, jossa musiikki kyllä kuulostaa kauniilta, mutta esittäminen kohtaa muita haasteita. Kirkkosali käy nopeasti pieneksi, kun ylälehterin osuudesta lohkaistaan iso osa orkesterille ja kuorolle. Suurin osa kuulijoista ei myöskään näe esiintyjiä. Areenaakin on suurkuorolle kokeiltu. Akustiikka pitää siellä luoda sähköisellä äänentoistolla. Areena on urheiluhalli, siitä ei pääse yli eikä ympäri.
En silti vähättele Carelia-salia. Se on mahdollistanut kaupunginorkesterin toiminnan ja monenlaisia muitakin konsertteja. Erilaisia tanssitapahtumiakin on nähty, ja nähdään siellä varmasti jatkossakin. Yksi rajoittava tekijä on, että Carelia-salin vuokraaminen on varsin hintavaa touhua. Varmasti salin käyttöaste olisi suurempi, jos ei tarvitsisi pelätä lipputulojen valuvan tilavuokraksi.
Musiikkitalon suunnittelussa pitäisi käyttää hyväksi muusikkojen tietotaitoa. He tietävät, millaisia tiloja tarvitaan. Liian pientä ei ole järkevää lähteä tekemään, koska pieniä saleja Joensuusta löytyy jo nykyisinkin. Jotta lopulta saadaan aikaiseksi kunnollinen musiikkitalo ja toimivat tilat, tarvitaan huolellista suunnittelua.
Jos minulta kysytään, laittaisin jäitä hattuun koko musiikkitaloasiassa. Talo tarvitaan, se on selvää. Pelkkä "kaupunkikeskuksen elävöittäminen" ei saa olla syy, miksi musiikkitalo murjotaan valmiiden rakennusten keskelle. Itse näen, että hankkeeseen tarvitaan rahaa myös yksityissektorilta. Onko puurakentamista ajateltu ja pystyisikö puurakenteinen talo toimimaan konserttitalona? Pilottihanke puurakentamiselle? Ja mikä tärkeintä, onko nyt oikea aika kiirehtiä?
Kommentit
Lähetä kommentti